Narum, Ælt som vart søkk borte

Debutplata til søskengruppa Narum, ”Samma hen du fær” ga meg bakoversveis. Det var et nesten perfekt album og det handlet om rootsmusikk, levert på lyrisk Toten-dialekt. Oppfølgeren ”Ælt som vart søkk borte” er klar et drøyt år etter debuten. Hvis det er noe som er borte, så er det verken melodier, lyrikk eller arrangementer. Narum fortsetter på mange måter der den forrige skiva slapp. Uttrykket er om mulig enda mer fullendt og voksent. Lydbildet preges fortsatt av gullstrupen Benedikte Narum Jenssens stemme. Hellbillies faste gjeste-tangenttrollmann Lars Christian Narum legger fortsatt et teppe av vakre, dynamiske og nyanserte harmonier som fundament i lydbildet. Samme Lars Christian byr fortsatt på lyriske tekster, noen av de ypperste som er laget i 2010. Det er bare er å gi seg over og erkjenne at dette rett og slett er en fryktelig bra CD. Selv om de fortsetter der de slapp, byr de også på noen sanger som konseptuelt sett skiller seg ut. Det gjelder spesielt platas to avslutningsspor. ”Nattas kurèr” er en up-tempo kriminalfortelling, mens ”Åssen væg alt tok”, er lett jazz- inspirert. Med en litt annen vokal, kunne den uten videre passet inn på Dylans ”Modern Times”. De øvrige åtte sporene på platen holder alle høy kvalitet, og det er egentlig ingenting å utsette – og desto mer å glede seg over. Radiohiten ”En million mil” har for eksempel tekstlinjer som ”Ser tur glaset syns no blinker i det fjerne, men det æ’itte ei ordnlig stjerne, bærre et neonlys på’n vegg”. Det er en hel liten fortelling i seg selv. Alle sangene har elegante tekster, som på befriende måte både revitaliserer dialekten og språket. Lyden og produksjonen er direkte og ærlig, uten fiksfakserier og fjas.”Ælt som vart søkk borte” er definitivt en av 2010 beste, fineste og mest helstøpte utgivelser. Flotte poetiske tekster, nydelige melodier og klokkeklar sang. Roots på norsk som funker! Intet mindre enn strålende! Løp og kjøp!

Publiseres i Fidelity nr 49

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *