Narvik, Alta og Kirkenes – Krigen i nord 1-4

Fantastiske bøker som jeg nesten ikke kunne legge fra meg før alle tre var lest (B.H)

Ildveien, Askefall, Seks dager i april og Den tapte våren er kanskje de beste romanene som er skrevet fra krigen i Norge. Kritikere og lesere omfavner den spennende og gripende fortellingen som handler om vanlige folk og soldater fra det tyske angrepet på Narvik i 1940, frem til fredshøsten 1945. Bøkene er skrevet av Stein Arne Nistad og er basert på virkelige hendelser og historiske fakta. Les mer om bøkene nede på siden. Du får gratis frakt, 14 dagers angrerett og faktura i januar 2023.

Kjøp nr. 4 Ildveien

Kjøp nr. 1-3 innb/pocket

 

Kjøp nr. 2

 

Kjøp Fragmenter

Bøkene selges også hosbokhandlere over hele landet og på nett. Også tilgjengelige som e- og lydbøker (Cappelen Damm) (norli.no, haugenbok.no, ebok.no, ark.no, bokklubben.no).

Om Ildveien

Finnmark 1944: Tyskerne er på vikende front og russeren er på vei mot Kirkenes. Byen bombes nesten daglig. Eliissá jobber hos direktøren for Sydvaranger gruve. Den russiske samen Ovla er innrullert som spesialsoldat ved Litzafronten nær Murmansk. Martin er en tysk offiser som må forlate kjæresten Elise i Alta. Hun er mistenkt for spionasje og Martin gjør alt for å beskytte henne.

Høsten 1944 kollapser Litzafronten. Over tohundretusen tyske soldater flykter fra russerne sørover gjennom Kirkenes. Finnmark står i flammer og sivilbefolkningen tvangsevakueres. Ovla, Eliissá og Martin blir alle en del av vanviddet og kaoset. De må sammen og hver på sin kant kjempe for livet og verdigheten for ikke å gå til grunne under flukten – og i terroren som utspiller seg.

«Ildveien» er en historisk roman inspirert av virkelige hendelser. Men den er også fortellingen om menneskers vilje, håp og overlevelsesevne når alle valg er like umulige

Dette sier lesere og kritikere:

  • «Seks dager i april» er sterk, spennende og velskrevet (Nordlys)
  • «Den tapte våren» gir oss krigshistorie på ein varm og brutal måte. Godt språk og god forteljing.  Absolutt lesverdig!  Valgerd S. Haugland. Tidligere Kulturminister
  • «Askefall» er en bauta av en roman som fortjener hvert hedersord man kan finne. Terningkast 6 (Eseløret)
  •  Har lest alle tre. Anbefales! Noe av det beste jeg har lest fra krigen. (B. Zakrisson på FB) 
  • Fantastiske bøker som jeg nesten ikke kunne legge fra meg før alle tre var lest (B. Høvik på FB) 
  • Utrolig skildring. Burde vært påbudt lesning for alle av oss «søringa» (T. M Mauland på FB)

Om forfatteren

Stein Arne Nistad (f. 1957) er forfatter, kommunikatør og journalist. Nistad debuterte som skjønnlitterær forfatter i 2015 med «Seks dager i april» som er basert på moren Gunvors opplevelser under krigen. Den er også utgitt på tysk. Han har videre publisert egne dikt i antologien Fragmenter (2017). Nistad er en internasjonalt anerkjent fagbokforfatter og har utgitt «Katt i treet, hvor skal jeg gå» (2012) og «The age of you» (2013). Nistad er født på Heggen i Ringerike, men er nå bosatt i Oslo.

Om Seks dager i april

Seks dager i april er et historisk drama, men også fortellingen om menneskers kjærlighet, tro, overbevisning og valg.

Skomakeren Andreas bor i Ofoten på småbruket Bakkan i Pundsvik sammen med kona Elisabeth, den trettenårige datteren Gunvor og hennes seks søsken. Den 9. april 1940 seiler ti tyske krigsskip inn fjorden. Maskinisten Karl er ombord i jageren Erich Köllner. Han forlot kjæresten Liesel i Frankfurt, i en felles tro på at Hitler og at krigen skal skape et nytt og bedre Europa.Den tyske flåten massakrerer de norske panserskipene Eidsvoll og Norge inne på Narvik havn, før tyske styrker besetter byen. I løpet av de neste seks dagene blir den fredfylte fjorden skueplass for de uten sidestykke mest omfattende og brutale krigshandlingene som noen gang er utkjempet i Norge.
Karl, Andreas og Gunvor blir en del av en hendelser ingen av dem hadde kunnet forestille seg. Det handler om å overleve – men også om å gjøre valg og følge en overbevisning det er mulig å leve videre med.
Seks dager i april er et diktverk men også en fortelling om virkelige hendelser og personer. Den er tro mot historiske fakta og øyenvitneskildringer. Bakteppet for Seks dager i april er angrepet på Norge og slaget om Narvik, men fortellingen handler like mye om alle krigers galskap. Den er derfor uhyggelig relevant også i dag.

Sterk, spennende og velskrevet (Nordlys)

Om Den tapte våren

«Den tapte våren» er en spenningsroman inspirert av virkelige hendelser og den er tro mot historiske fakta. Bakteppet for «Den tapte våren» er den to måneder lange beleiringen av Narvik. Romanen handler likevel først og fremst om menneskers vilje, håp og overlevelsesevne i en beleiret og utbrent by. Den er derfor relevant også i dag.

Sykepleierstudenten Elise våkner brått 9. april 1940. Panserskipene Eidsvoll og Norge blir senket på Narvik havn, ogsykehuset overfylles raskt av skadde og døende soldater. Samtidig går den tyske treskjæreren Heinrich i land som en av over tusen tyske elitesoldater som invaderer Narvik.

Bondekona Elisabeth på den lille gården Bakkan i Ofotfjorden blir vitne til at norske, polske, franske og engelske styrker bygger seg opp til det endelige slaget om Narvik. Den fredfylte Ofotfjorden er med ett åsted for de mest omfattende og brutale krigshandlingene som noen gang er utkjempet i Norge. Både Heinrich, Elise og Elisabeth blir en del av de dramatiske hendelsene når Norges og Europas skjebne står på spill.

«Den tapte våren» er en naturlig fortsettelse av «Seks dager i april». Boken er den andre i en serie selvstendige og avsluttende romaner med tema fra krigen i Nord-Norge hvor vi følger flere hovedpersoner fra krigens begynnelse til freden kommer i 1945.

«Den tapte våren» gir oss krigshistorie på ein varm og brutal måte. Godt språk og god forteljing, absolutt lesverdig.  Valgerd Svarstad Haugland. Tidligere Kulturminister

Om Askefall 

Sykepleieren og jordmoren Elise bor i Alta. Hun blir igjen en del av krigen når Hitlers stolthet slagskipet Tirpitz får base nær byen. Om bord er Karl, en tysk soldat som med nøde og neppe overlevde angrepet på Narvik.  Tirpitz truer de allierte konvoiene og de allierte angriper Tirpitz igjen og igjen uten å lykkes. Alta flommer over av spioner, kollaboratører og informanter – og jenter som har kommer i ulukka. I Berlin bor Karls kjæreste Liesel som er glødende nazist. Hun melder seg frivillig for å oppfylle Hitlers visjoner. I 1944 snur krigslykken. En halv million tyske soldater er stasjonert nord for Tromsø. De flykter sørover og brenner alt ned etter seg. Berlin står for fall og males sakte i stykker. Både Karl, Elise og Liesel kjemper i ruinene for ikke å gå til grunne.

«Askefall» er en historisk roman inspirert av virkelige hendelser fra krigen i Nord-Norge og Europa. Men det er også fortellingen om menneskers vilje, håp og overlevelsesevne når alle valg er umulige. Hva står igjen når freden kommer og asken har lagt seg?

«Askefall» er tredje og siste roman i en serie selvstendige og avsluttende fortellinger hentet fra krigen i Nord-Norge og Tyskland. «Seks dager i april» er den første og «Den tapte våren» den andre romanen i serien.

Askefall er en bauta av en roman som fortjener hvert hedersord man kan finne. Terningkast 6 (Bokbloggen Eseløret)

Fragmenter av Stein Arne Nistad

«Fragmenter» er et unikt litterært prosjekt som har vokst frem over en periode på førti år. Boken består av dikt, korte tekster, noveller, betraktninger og hverdagspoesi fra barndom til godt voksen.

Tekstene er skapt av impulser, refleksjoner, fantasier og møter gjennom livet.  Relasjoner og spørsmål om tvil, tro og forgjengelighet er tema som opptar forfatteren spesielt. Men her finnes også tekster av mer kritisk karakter knyttet til arbeidsliv, teknologi, urettferdighet og sosiale forhold. Enkelte tekster er selvreflekterende mens i andre inntar forfatteren rollen som observatør. Forfatteren sier selv om boken:

Jeg var i gang men «Askefall» det siste bindet i krigstrilogien– men så ble det plutselig nok krig også for meg. Derfor det ble til at jeg rotet rundt på gamle harddisker og fant igjen flere utgaver av både meg selv og verden vi lever i. Sammen med noen nye tekster ble «rotet» til en sammenheng – fragmenter av en større fortelling, ordspor som jeg kaller det. Eller kanskje handler det om en reise fra en trygg barndom i en kald krig på sekstitallet – til å leve i dagens ganske forvirrede Twitter-samfunn. Det som slår meg er at så lenge jeg har levd er spørsmålene og dilemmaene nesten de samme – og svarene like få …

Alle ordsporene er daterte og er med få unntak ikke redigert. Sporene fremstår derfor så ferdige og uferdige som de var da de ble satt.

Boken utgis i et svært begrenset opplag og vil bare være tilgjengelig som e-bok når opplaget er utsolgt.

Bestill Fragmenter her